Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku

26 czerwca 2013, 11:08

Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).



Pulsary pozwolą na precyzyjną nawigację w kosmosie

26 sierpnia 2013, 12:08

Naukowcy z australijskiego CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization) napisali oprogramowanie, które może doprowadzić pojazd kosmiczny do Alpha Centauri, udowodnić, że planeta Nibiru nie istnieje oraz, że Ziemia krąży wokół Słońca.


Zidentyfikowano nowy agresywny szczep HIV

28 listopada 2013, 13:30

Naukowcy ze szwedzkiego Lund University ostrzegają, że nowo odkryty szczep HIV jest wyjątkowo agresywny i prowadzi do bardzo szybkiego rozwoju AIDS. Średni czas jaki upływa pomiędzy zakażeniem a rozwojem choroby wynosi 5 lat. Tak szybko nie działa żaden ze znanych szczepów.


Potwierdzono wstępne wyniki eksperymentu LUX

21 lutego 2014, 10:49

W październiku ubiegłego roku poinformowano o pierwszych danych uzyskanych z wykrywacza LUX. To niezwykłe urządzenie, o którego budowie informowaliśmy, jest najbardziej czułym detektorem ciemnej materii.


Niski poziom witaminy D nie napędza objawów menopauzy

16 kwietnia 2014, 12:05

Nowe studium Women's Health Initiative (WHI) nie wykazało znaczącego związku między poziomem witaminy D we krwi a objawami menopauzy.


Nowe narzędzie dla lingwistów

23 lipca 2014, 10:30

Informatycy z MIT-u i izraelskiego Technion odkryli niespodziewane źródło informacji o językach świata. Informacji, które można wydobyć analizując angielskie teksty pisane przez osoby, dla których angielski nie jest językiem ojczystym.


HDD z HAMR wkrótce trafią na rynek

16 października 2014, 09:00

Podczas ubiegłotygodniowych targów CEATEC firma TDK zaprezentowała nowe głowice do dysków twardych. Urządzenia wykorzystują technologię HAMR (heat-assisted magnetic recording). Dzięki niej już za dwa lata na rynek mogą trafić HDD o pojemności do 15 terabajtów.


Bazodanowy boom w Szwajcarii

28 stycznia 2015, 11:40

W przeszłości banki Szwajcarii były symbolem bezpieczeństwa i dyskrecji. W Polsce powstały powiedzenia „mieć coś jak w szwajcarskim banku” czy „pewne jak w szwajcarskim banku”. Te czasy należą jednak do przeszłości


Gwałtowny rozwój Pekinu

29 czerwca 2015, 09:22

Naukowcy z NASA wykorzystali satelitę QuikScat do zaprezentowania nowej techniki oceny rozrastania się miast na podstawie obserwacji infrastruktury. Dzięki niej stwierdzono, że w latach 2000-2009 powierzchnia Pekinu zwiększyła się... czterokrotnie.


Pigułki

Nowa strategia obniżania poziomu glukozy u cukrzyków

4 września 2015, 13:41

Hamowanie białka transportującego pirogronian, związek, od którego rozpoczyna się resynteza glukozy w komórkach wątroby, to nowy i bardzo obiecujący sposób leczenia cukrzycy typu 2.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy